Werkstress verminderen: de 13 meest effectieve manieren

We komen allemaal wel eens in aanraking met stress op het werk. Een beetje werkstress is ook echt geen ramp. Het helpt ons juist op veel manieren. Stress zet bijvoorbeeld aan tot actie, geeft energie en motiveert je. De problemen beginnen als je veel stress gedurende een langere tijd ervaart en niet tot rust kan komen. Je lichaam is nog aan het herstellen van de vorige lading stress, als er alweer een nieuwe lading bovenop komt. Hoe manage je een hoge werkdruk en kun je werkstress verminderen in zulke situaties? In deze blog delen we de meest effectieve manieren. Zo haal je meer uit jezelf, je collega’s en je team.

 

Te veel werkstress? Let op de signalen!

Man die werkstress ervaart zit op een bank en werkt op een laptop

Als je te veel stress ervaart gaat je lijf vanzelf protesteren door signalen af te geven dat je rustig aan moet doen. Je krijgt bijvoorbeeld hoofdpijn, nek- en rugklachten, je bent moe en je kunt niet slapen. Of je kunt je niet meer concentreren, terwijl er juist veel werk ligt. In plaats van door te gaan is het belangrijk om de signalen te herkennen en op tijd in te grijpen.

Bij mensen die overspannen of burnout zijn, zie je dat ze vaak te lang door zijn gegaan. Hun lichaam geeft dan al een poos aan dat het niet lekker gaat, maar ze herkennen de signalen niet of negeren deze onbewust. Pas als hun lichaam niks meer kan, komen ze tot stilstand en gedwongen rust. En dan is het nog een lange weg om te herstellen. Des te eerder je erbij bent des te beter, als het gaat om herstellen van stress.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien herken je het wel. Je bent bekaf door het harde werken. ’s Nachts ligt je hoofd nog te tollen van al het werk dus slapen is er ook niet bij. Overdag overleef je op koffie en suiker, en ’s avonds heb je geen energie meer om te koken dus bestel je maar wat. Je ploft op de bank, want energie om te sporten heb je zeker niet meer. Het lijkt zo voor de hand liggend om deze keuzes te maken, maar het zorgt er alleen maar voor dat je verder wegzakt in de negatieve spiraal van stress. Onderbreek deze juist door bewust gezonde keuzes te maken en goed voor jezelf te zorgen. We delen graag de meest effectieve manieren om werkstress te verminderen, zodat jij en je collega’s met plezier kunnen blijven werken.

 

Werkstress verminderen doe je zo

 

1. Maak je eigen plan

Door een realistische planning te maken organiseer je al het werk dat je moet doen. Ook zorg je ervoor dat je een duidelijk plan hebt voor jouw werkdag en -week. Zo kom je niet in het plan van iemand anders terecht. Je kan je laten leiden door alles dat op je pad komt, of je bepaalt zelf grotendeels jouw pad.

 

2. Plan je agenda niet te vol

Natuurlijk gebeuren er ook altijd onverwachte dingen of komen er opeens zaken tussendoor. Dat hoort erbij. De kunst is dan om je agenda niet bomvol te plannen, zodat niet alles meteen in het water valt als er iets op het laatste moment verandert.

 

3. Maak clusters van je werkzaamheden

Als je een werkplan voor jezelf maakt, maak dan clusters waarin je aan een specifiek onderwerp werkt. Je combineert zoveel mogelijk vergelijkbare taken in een cluster. Je hoeft dan niet telkens te schakelen tussen verschillende werkzaamheden, waardoor je jouw focus en effectiviteit vergroot.

 

4. Zet stoorzenders tijdelijk uit

Over schakelen tussen werkzaamheden gesproken, niets is zo storend als een continue stroom aan e-mails en telefoontjes. Bereikbaar zijn is noodzakelijk, maar het moet niet ten koste gaan van alles. Zorg voor een goede balans. Als je echt geconcentreerd wilt werken, zet jouw grootste stoorzenders dan even uit.

 

5. Stel prioriteiten

Door het maken van een goede planning en je werkzaamheden te verdelen in clusters, stel je automatisch al prioriteiten. Niets werkt zo demotiverend als een eindeloze to do list. Prioriteren helpt je om te bepalen wat er echt gedaan moet worden en wat nog even kan wachten.

 

6. Maak een not to do list

Werk houdt nooit op. Er zijn altijd wel dingen te doen. Bepaal daarom eens wat je niet gaat doen door een not to do list te maken. Dat lucht enorm op als je weinig tijd en een hoge werkdruk hebt!

 

7. Zeg vaker nee

Je hoeft niet altijd ja te zeggen als iemand vraagt of je wat wilt doen. Natuurlijk wil je graag helpen, maar als je het druk hebt en het er niet bij kan hebben zeg dan eens nee. Door je grenzen aan te geven kies je voor jezelf en kun je jouw werkstress verminderen.  Als je ervoor zorgt dat jij jouw werk aan blijft kunnen, dan is iedereen daarbij gebaat. Het bedrijf, je collega’s, jijzelf. Ook al voelt dat misschien niet direct zo. Maar als je uitvalt door stress heeft iedereen een veel groter probleem dan een keer ‘nee’ aan te moeten horen.

 

8. Het hoeft niet perfect

Ben je een perfectionist? Grote kans dat je het werk tot in de puntjes aan het optimaliseren bent. Daarmee bezorg je jezelf en vaak ook je collega’s en leidinggevende onnodige stress. Het werk hoeft niet perfect, echt niet. Ga natuurlijk wel voor een kwaliteit waar je achter staat en iets dat haalbaar is. Iets goeds opleveren is beter dan iets proberen te perfectioneren wat nooit af is.

 

9. Praat erover

Trek op tijd aan de bel. Je leidinggevende kan je helpen door de werkdruk of andere stressfactoren te managen. Ook als collega’s ervan op de hoogte zijn, dan kunnen ze daar een beetje rekening mee houden. En misschien zijn er wel mensen die zich net zo voelen als jij. Dan is het iets waar je als team mee aan de slag moet.

 

10. Bepaal jouw stressfactoren

Niet iedereen heeft stress door alleen een te hoge werkdruk. Er kunnen veel verschillende dingen spelen op het werk die stress opleveren. Bijvoorbeeld geen goede verhouding met je baas of collega’s, een onrustige werkomgeving, slechte arbeidsvoorwaarden, geen doorgroeimogelijkheden, niet kunnen doen waar je goed in bent of wat je leuk vindt of zelfs een te lage werkdruk en je kapot vervelen. Dit is voor iedereen anders. Bepaal wat jouw grootste stressfactoren zijn. Want alleen als je weet waar het aan ligt, kun je het proberen te veranderen voor jezelf.

 

11. Herken de signalen van stress

Stress uit zich bij iedereen anders. De een heeft meteen bonkende hoofdpijn en de ander een stijve nek. Of je wordt uit het niets emotioneel en moe. Het is echt heel belangrijk om jouw signalen te herkennen, zodat je het wat rustiger aan kan doen.

 

12. Werkstress verminderen? Rust uit!

Als het druk is en je veel stress hebt dan lijkt rustig aan doen onmogelijk. Maar juist op zulke momenten moet je nog beter voor jezelf zorgen en de ontspanning opzoeken. De beste manier om werkstress te verminderen is uit te rusten. Betekent dat tien uur slapen voor jou? Of wil je ’s avonds lekker sporten of met je hobby bezig zijn? Wat het ook is, maak er juist tijd voor als je stress hebt. Dan laad je weer op, en dat heb je hard nodig om door te gaan.

 

13. Wissel inspanning af met ontspanning

Een goede methode om je energiebalans te managen is door inspanning af te wisselen met ontspanning. Heb je een paar uur keihard gewerkt en het werk is nog lang niet af? Ga dan tussendoor toch even wandelen. De energie die je opdoet tijdens ontspanning kun je gebruiken om weer verder te werken. Van alleen maar inspanning leveren wordt niemand gelukkig. Het draait om de balans vinden.

 

Werkstress verminderen kun je leren

Bij de Zakelijke Trainer leer je hoe je met stress omgaat en hoe je werkstress vermindert. Met een workshop Stressmanagement leren jij en je collega’s hoe je omgaat met stress op de werkvloer. Bijvoorbeeld door assertiviteit te trainen en te leren delegeren. Maar je leert bijvoorbeeld ook hoe je stress herkent. Zowel bij jezelf als bij je collega’s. Zo kun je als team effectiever en beter werken.

Wil je liever op afstand en in je eigen tempo leren hoe je met stress omgaat? Onze online training Stress de Baas biedt uitkomst. Je krijgt inzicht in je mentale fitheid, energie en vitaliteit. Een fijne training om minder werkdruk te ervaren en meer energie over te houden. Om het beste uit jezelf te halen, zonder dat het een negatieve impact heeft op jou en je werk.

Geschreven door: Charelle Kooy

Offerte aanvragen
Terug naar het blog overzicht