Mindfulness helpt je op veel manieren. Je zorgt beter voor jezelf, bewaakt je grenzen en bent milder voor jezelf en anderen. Je zit beter in je vel en hebt minder last van lichamelijke klachten. En je krijgt inzicht in wat jij wilt in het leven en leert om bewustere keuzes te maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je de vruchten van mindfulness plukt? Hoe kun je mindful leven en werken? We geven je meer inzicht in mindfulness en 11 praktische tips om meteen te beginnen.
Je herkent het vast wel. Je fietst of rijdt naar je werk, maar je bent in je hoofd bezig met iets dat je gisteren hebt gedaan. Of het werk dat je vandaag allemaal nog moet doen. Je merkt je omgeving dus eigenlijk niet op. We leven vaak op de automatische piloot en doen taken zonder dat we er echt bewust mee bezig zijn. Ons hoofd zit dan ergens anders.
Mindfulness helpt je om je aandacht op het nu te richten. Je leert bewust te leven en te focussen op het huidige moment. En je maakt je daardoor ook even geen zorgen over het verleden of de toekomst. Je ervaart dan meer rust, ontspanning en concentratie.
Als je bewuster leeft, dan herken je ook meer signalen. Van jezelf en anderen. Je herkent bijvoorbeeld negatieve gevoelens of stressprikkels van jezelf. En op basis daarvan kun je bepalen wat je wilt of nodig hebt. Je maakt dus bewustere keuzes en geeft daarmee richting aan je leven. Iets dat misschien helemaal niet was gebeurd als je gewoon door was geraasd, zonder even stil te staan bij hoe het eigenlijk met je gaat.
Een ander belangrijk onderdeel van mindful leven is niet automatisch oordelen over jezelf en anderen. Door je eigen gedachten, emoties en gedragingen op te merken zonder te oordelen, verliezen ze grotendeels hun impact. Als iets je niet meteen lukt, dan is dit niet ‘slecht’ en ben je niet meteen ‘niets waard’. Je constateert simpelweg dat het nog niet is gelukt, en probeert het nog een keer. Milder zijn voor jezelf en anderen stelt je in staat om meer te leren, open te staan voor nieuwe ervaringen en jezelf niet de grond in te praten. Het stimuleert je om te groeien.
Uiteindelijk zorgt mindfulness er dus voor dat je beter voor jezelf zorgt, je grenzen bewaakt en je milder bent. Hierdoor houd je meer energie over en zit je lekkerder in je vel. Je hebt minder last van lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid en somberheid. En bovenal maak je bewuste keuzes om het leven te leiden dat jij wilt. Het kost wat oefening, maar iedereen kan het leren.
Het belang van mindfulness in je leven is duidelijk. Maar hoe doe je dat dan, mindful leven en werken? De basis hiervan is je aandacht trainen. En dat kan op ontzettend veel verschillende manieren. We geven je 11 praktische tips om meteen te beginnen met mindfulness!
Sporten is een praktische manier om in het hier en nu bezig te zijn. Je bent actief bezig, waardoor je makkelijk kan focussen op je lichaam, ademhaling en bewegingen. Als je op de bank ligt zullen je gedachten sneller afdwalen dan als je aan het sporten bent.
Hoewel veel mensen wachten met werken tot de concentratie naar hen toe komt, kun je dit ook gewoon forceren. Bepaal de taken die je vandaag echt wilt doen en focus je alleen daarop. Dit helpt je om minder gestrest te zijn over het werk dat er nog ligt, want daar ben je namelijk niet mee bezig. Ook krijg je meer gedaan en geniet je vaker van waar je mee bezig bent, omdat je geconcentreerd aan het werk bent.
Wil het geconcentreerd werken nog niet echt lukken? Heb je bijvoorbeeld moeite met starten en last van uitstelgedrag? Maak dan gebruik van de pomodorotechniek. Kort gezegd werk je vijfentwintig minuten onafgebroken en houd je dan vijf minuten pauze. Dat is één pomodoro. Na vier pomodoro’s houd je wat langer pauze, zo’n vijfentwintig minuten. Dit herhaal je totdat je taken af zijn.
Omdat de blokken van vijfentwintig minuten werken behapbaar zijn, zul je het niet snel uitstellen. En je weet dat je daarna vijf minuten pauze hebt om te doen wat je wilt. Ook is vijfentwintig minuten lang genoeg om in een flow te komen en je werk dus efficiënt uit te voeren. Je zult soms zelfs helemaal geen pauze willen houden! Toch is dit wel echt een aanrader, want daarmee zorg je ervoor dat je energie overhoudt aan het einde van de dag.
Gefocust werken en werken vanuit flow gaat nooit lukken als je continu gestoord wordt. Zet daarom je telefoon op stil, je notificaties uit en je e-mail uit. Focus je helemaal op je ene taak. Wordt er tussendoor toch een vraag aan je gesteld door een collega? Zeg dan dat je er later op terugkomt (nadat je vier pomodoro’s hebt afgerond, bijvoorbeeld). Zo houd je de regie over je agenda en krijg je jouw taken gedaan.
Heb je dat weleens gedaan? Aan jezelf gevraagd hoe het met je gaat? De eerste keer voelt het wat onwennig, maar het levert waardevolle inzichten op. Als je een tijdje hebt gewerkt of ergens mee bezig bent, is het heel zinvol om eens bij jezelf na te gaan hoe het eigenlijk met je gaat. Soms besef je ineens dat je honger hebt, verkrampt zit, moe bent of dat het juist prima gaat en je nog wel even door kan gaan. Maak er een automatisme van om regelmatig in te checken bij jezelf. Zo krijg je op tijd inzicht in wat je nodig hebt en kun je daarnaar handelen.
Helemaal niet meer oordelen is niet te doen. En dat is ook niet nodig. Want je mag best ergens wat van vinden. Maar vaak oordelen we zonder dat we het zelf doorhebben. En dat staat je in de weg. Oefen daarom om niet meteen automatisch te oordelen. Begin bijvoorbeeld met een uur helemaal niet te oordelen. Dat betekent geen ruimte geven aan je innerlijke criticaster. Geen “wat ben je toch sloom, werk eens wat harder” gedachten. Geen geroddel over collega’s. En betrap je jezelf er toch op dat je zoiets denkt of zegt? Oordeel dan ook niet dat het niet is gelukt. Merk het gewoon op en ga door. Oefening baart kunst. Lukt het wel? Dat is een goed begin, dan kun je dat uurtje wat langer maken.
Gedachten en emoties hebben we allemaal. Laat je er alleen niet in meeslepen. Neem ze voor wat het zijn: gedachten en emoties. Ze komen en gaan. Het is niet de werkelijkheid. Jij bent niet je gedachten en emoties, maar je hebt gedachten en emoties. Dat is een groot verschil.
Hoeveel momenten worden er wel niet verspild omdat we ons zorgen maken over wat er in de toekomst kan gebeuren? Of omdat we piekeren over dingen die al gebeurd zijn? Vraag jezelf af of je nu iets kan doen aan jouw zorgen. Zo niet, probeer je er dan overheen te zetten. Het heeft geen zin om je zorgen te maken over het verleden en de toekomst. Het verpest vooral het heden.
Wat is gebeurd, is gebeurd. Zowel negatieve als positieve ervaringen. Heb je een fantastische reis gemaakt? En ben je bij terugkomst verdrietig dat het is afgelopen? Dat levert je negatieve gevoelens op. Wees dankbaar voor de mooie tijd die je hebt gehad, maar richt je daarna weer op het nu. Het verlangen naar een positieve ervaring is een negatieve ervaring. Laat het dus los.
Neem de tijd om dankbaar te zijn voor de goede dingen in je leven, hierdoor ben je tevredener met wat je nu al hebt. En besteed minder aandacht aan wat je niet hebt of nog wilt. Een manier om hier bewust mee bezig te zijn is door elke dag, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het ontbijt of ’s avonds voordat je gaat slapen, vijf dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent die dag. Je zult zien dat je veel meer hebt om dankbaar voor te zijn dan je denkt.
Door bewuster te leven krijg je meer inzicht in jezelf. Hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Maar als je daar vervolgens niks mee doet, dan blijft het bij opmerkzaamheid. Hoe fijn is het dat je daadwerkelijk de richting van jouw leven mag bepalen? Durf dus te kiezen voor wat jij wilt.
Heb je een drukke werkweek gehad en behoefte aan rust? Zeg dan je afspraken af in het weekend en neem tijd voor jezelf. Wil je eindelijk die droom najagen? Een boek schrijven, je eigen bedrijf oprichten of wereldreis maken? Maak dan keuzes die daarbij passen. Dit betekent dat je nee moet zeggen tegen mensen. Of andere dingen uit je leven moet halen, om tijd en ruimte te maken voor je droom. Dat zijn keuzes die je op de lange termijn meer voldoening geven. Het is jouw leven. Maak er wat van. En laat je leven niet door anderen bepalen.
Wil je meer leren over mindfulness? En hoe je mindful kunt leven en werken? Bekijk dan nu onze Workshop Mindfulness. Je leert samen met je collega’s hoe je efficiënter kunt werken, met meer focus en plezier. Ben je er klaar voor om meer uit jezelf te halen en het leven te leiden dat je wilt?
Geschreven door: Charelle Kooy
Laat hieronder een bericht achter of bel ons op 085 – 06 08 940. Je ontvangt binnen 1 werkdag een reactie van ons!