Een holistische visie: verbreed je perspectief

Bij Zakelijke Trainer werken we vanuit een holistische visie. Maar wat betekent dat eigenlijk? En welke voordelen levert het op? In dit artikel nemen we je mee in wat een holistische visie is, hoe je het inzet en waarom het helpt bij je ontwikkeling.  

 

Een holistische visie, wat is dat eigenlijk?  Holistische visie

Het woord ‘holisme’ is afgeleid van het Griekse holos en staat voor het geheel. Kort gezegd betekent een holistische visie dat je alles als een geheel ziet.  

Vanuit deze holistische visie kijken wij ook naar de mensWe zien de mens als geheel. Het fysieke, mentale, emotionele, sociale en spirituele is met elkaar verbonden. Het is een eenheid. Elke verandering heeft effect op het geheel, niet op een afzonderlijk onderdeel. Deze gedachtegang is de basis voor onze workshops, trainingen en jaarprogramma’s. 

 

Verandering begint bij jezelf

Het is nuttig om ook naar jezelf te kijken vanuit een holistische visie. Verandering begint namelijk bij jezelf. Heb je last van een specifieke klacht, zoals hoofdpijn? Probeer dit dan niet alleen vanuit een lichamelijk aspect te benaderen.  

Zie jezelf als geheel en kijk naar de samenhang tussen alle verschillende aspecten: het fysieke, mentale, emotionele, sociale en spirituele. Dit heeft allemaal invloed op hoe jij je voelt. Zo kan hoofdpijn komen door een griepje, maar ook door langdurige stress.  

Het belangrijkste is dat jij jezelf begrijpt, aanvoelt en weet wat je nodig hebt op welk moment. Door goed voor jezelf te zorgen blijf je vitaal en gemotiveerd. Je hebt zin in de dag en ervaart meer plezier en voldoening in je leven. Leer jezelf daarom kennen als je beste vriend.  

Elke groeistap die jij zet draagt bij aan de ontplooiing van jou als mens. En daar profiteert je omgeving van mee. Wij geloven dat er een groot potentieel opgeslagen zit in ieder mens. Daarom moedigen we je aan om jezelf in alle vrijheid te ontwikkelen. De wereld is niet veranderd door mensen die alleen maar binnen de lijntjes kleuren. Echte verandering vindt plaats door mensen die zichzelf durven zijn, geen maskers meer dragen, vertrouwen hebben ontwikkeld en vanuit hun hart leven.  

 

Holistische visie op de werkvloer 

Maar vergis je ook niet in de samenhang tussen jou en je omgeving. Denk bijvoorbeeld eens aan jezelf op kantoor. Je werkt samen met anderen, of komt in ieder geval andere mensen tegen. Dit heeft invloed op jou, en jij hebt invloed op jouw omgeving. Samen vormt dat een systeem, een geheel.  

Ga eens na: hoe voelt het systeem op de werkvloer voor jou? Voel jij je thuis? Kan je echt jezelf zijnOf moet je jezelf inhouden en schikken naar het systeemVerloopt het systeem efficiënt, of gaat het soms stroef? Hoe komt dat? 

Door zaken vanuit een holistische visie te benaderen kom je sneller tot de kern en krijg je inzicht in wat er echt speelt. Tijdens onze trainingen focussen we daar dan ook op. We creëren een leeromgeving die je in staat stelt om de beste versie van jezelf te ontdekken. 

 

Waarom is een holistische visie bij trainingen belangrijk? 

Meestal spelen verschillende factoren een rol bij het ontstaan van problemen op de werkvloer. Als je niet naar de samenhang van die factoren kijkt, zul je alleen aan symptoombestrijding doen. Je kijkt dan naar de klacht, maar niet naar de onderliggende oorzaak. Er zal dan op de lange termijn weinig veranderen. 

Wij richten ons daarom tijdens onze trainingen en jaarprogramma’s op de hele persoon, het hele team en de hele omgeving. Vanuit een zo breed mogelijk perspectief benaderen we de situatie. Zo komen alle problemen die er spelen bloot te liggen, waardoor we deze op kunnen lossen. Samen bereiken we duurzame, positieve verandering waar je echt wat aan hebt.  

Geschreven door: Susanne Amoraal en Charelle Kooy

Offerte aanvragen
Terug naar het blog overzicht