Irritante collega’s? Effectieve feedback in 4 stappen.

Hoe vaak gebeurt het niet dat er dingen onbesproken blijven. Dat er irritaties zijn over je collega’s, geroddeld wordt over een collega of dat iemand (uit het niets) boos wordt. Dit zorgt voor behoorlijk wat spanningen. Sommigen kunnen hier zelfs overspannen van raken. Een serieus probleem binnen veel bedrijven.

De oplossing? Feedback. Het klinkt mooi, elkaar feedback geven en ontvangen maar hoe vaak wordt het nu écht effectief toegepast op de werkplek? En welke manier werkt wél? Er zijn duizend en één feedback technieken. De ene techniek is nog ingewikkelder dan de ander. Wij zijn er van overtuigd dat de methode die gebaseerd is op Geweldloze Communicatie de oplossing is voor veel communicatieproblemen binnen organisaties.

Verbindend Communiceren

De kracht van deze methode is dat je niet alleen meer begrip voor de ander krijgt maar allereerst voor jezelf. Want daar gaat het vaak fout: wij staan onvoldoende stil bij wat ons triggert. Waarom je je eigenlijk irriteert aan het gedrag van je collega’s. Hoe jij reageert op een gebeurtenis, is een weerspiegeling van je eigen gedachten en gevoelens. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen aandeel, daar begint het mee.

Door 4 stappen te doorlopen kun je niet alleen zakelijk maar ook privé je relaties een positieve boost geven. De ander hoeft het niet eens toe te passen, als het jou maar lukt. De verhalen die wij horen over de veranderingen die deze techniek teweeg hebben gebracht binnen teams maar ook binnen huwelijken, zijn geweldig.

Deze feedback methode is gebaseerd op het model van Geweldloos Communiceren. Een techniek die bij NAVO onderhandelingen vaak succesvol is toegepast. Wij spreken over Verbindend Communiceren of in het Engels, Compassionate Communication. Vier stappen die kunnen leiden tot grote inzichten. Hier komen ze:

  1. Waarneming versus oordelen
  2. Gevoel versus gedachten die zich als gevoelens camoufleren
  3. Behoefte versus strategieën
  4. Verzoek versus eisen

Hebben jullie te maken met spanningen en behoefte aan betere communicatie binnen jullie organisatie of team? Deze feedback methode heeft bij al veel verschillende organisatie dé oplossing geboden. Onze trainers zijn expert op dit gebied en kunnen jullie organisatie of team begeleiden naar het dagelijks toepassen van deze 4 stappen.

Offerte aanvragen
Terug naar het blog overzicht