7 handige tips om weer aan het werk te gaan na je vakantie

Ga je weer aan het werk na je vakantie en heb je moeite om op te starten? Veel mensen hebben last van deze welbekende vakantiedip. We geven je daarom handige tips om de draad weer op te pakken.

 

Weer aan het werk na je vakantie

Weer aan het werk na vakantie

Tijdens een vakantieperiode hebben we vaak meer tijd voor onszelf en meer autonomie dan in het dagelijks leven. We breken los van de alledaagse gang van zaken en focussen vooral op wat we leuk vinden. Als je na zo’n periode weer terugkomt op de werkvloer, dan vraagt dat vanzelfsprekend om aanpassingen.

Je wordt namelijk geconfronteerd met een werkstructuur die je tijdelijk volledig los heb kunnen laten. Een paar dagen geleden lag je nog te genieten op het strand of maakte je een intense hike door de bergen, en nu word je ’s ochtends vroeg op kantoor verwacht. Logisch dat je met weemoed terugdenkt aan de afgelopen weken als die wekker ineens afgaat.

Je kunt je onder andere moe, prikkelbaar, somber en inspiratieloos voelen tijdens een vakantiedip. Of je ervaart gebrek aan concentratie, eetlust en motivatie. Ondertussen probeer je weer in je werkritme te komen en dat vraagt om extra inspanning van je brein. Daarnaast heb je een inhaalslag te maken op werk, omdat je er een paar weken niet bent geweest. De geluksstofjes die je hersenen tijdens de vakantie hebben aangemaakt, zijn nu ver te zoeken.

 

Niet blijven hangen in het verleden

Maar, om het maar even rechtdoorzee te zeggen, je schiet er niets mee op om in je vakantiedip te blijven hangen.  Mark Manson, auteur van onder andere het boek The Subtle Art of Not Giving a F*ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life, omschrijft het passend: “The desire for a more positive experience is itself a negative experience. And, paradoxically, the acceptance of one’s negative experience is itself a positive experience”.

Met andere woorden, je kunt beter de huidige stand van zaken accepteren en ernaar handelen, dan blijven verlangen naar positieve ervaringen uit het verleden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, daarom geven we je tips om weer aan de slag te gaan.

 

Tips om in je werkritme te komen

Dus wat kun je dan precies doen als je last hebt van een vakantiedip en moeilijk in je werkritme komt? We delen zeven praktische tips met je om weer te knallen.

 

1. Laat alles zo goed mogelijk achter voordat je weggaat

Niets is zo vervelend dan terugkomen van vakantie in complete chaos. Zorg er daarom voor dat je alles zo goed mogelijk afsluit vóórdat je weggaat. Creëer ook duidelijkheid voor je collega’s omtrent je taken en verantwoordelijkheden, zodat zij het over kunnen nemen als dat nodig is. Je wilt immers niet gelijk geconfronteerd worden met allerlei problemen, niet gehaalde deadlines en openstaande taken.

 

2. Start rustig op

Begin niet gelijk de dag na thuiskomst weer met werken. Neem nog een paar dagen extra vrij, als dat mogelijk is, om weer rustig op te starten. En als je eenmaal weer begint, gun jezelf dan ook wat overgangsdagen. Maak een praatje met je collega’s, krijg inzicht in wat er speelt en wat je gemist hebt, werk niet over en neem regelmatig pauze. Het is een behoorlijke transitie van vakantie naar werk, dus gun jezelf tijd om daaraan te wennen.

 

3. Creëer een werkritme dat bij je past

Als je de vrijheid hebt om je eigen werkritme (deels) te bepalen, maak daar dan zeker gebruik van. Krijg je ’s ochtends of ’s middags het meest gedaan? Op welk moment van de dag doe je liever rustig aan en neem je pauze? En wanneer plan je calls of afspraken in? Ga je tussendoor wandelen of iets anders doen om even je hoofd leeg te maken? Iedereen is verschillend. Door een ritme te creëren dat bij jou past voelt het alsof je minder hard moet werken, terwijl je meer gedaan krijgt.

 

4. Organiseer en plan je werk

Sommige dingen zijn onvermijdelijk. De kans dat er een aantal, of een hele hoop, ongelezen e-mails op je liggen te wachten is vrij groot. Er zullen dingen gebeurd zijn tijdens je vakantie die je moet inhalen of die niemand anders heeft kunnen oppakken. Organiseer en plan je werk daarom extra zorgvuldig de eerste paar weken. Wat heeft écht prioriteit? Wanneer ga je werken aan wat? Het helpt je om focus aan te brengen in je dag en je takenlijstje stap voor stap af te vinken.

 

5. Stel (kleine) doelen

Het beste middel om je motivatie weer terug te vinden als je weer aan het werk gaat na vakantie? Stel doelen waar je naartoe kunt werken. Hoewel de meeste mensen geneigd zijn om grote doelen te stellen, werkt dat vaak averechts. Het doel lijkt dan zo groot en onhaalbaar, dat je er maar niet aan begint.

Het helpt om je doelen op te knippen in kleinere doelen en concrete acties. Wil je bijvoorbeeld werken aan je energieniveau, omdat die na de vakantie erg laag is? Dan is het doel “mijn energieniveau verbeteren” te vaag en te groot. Je kunt dan beter nadenken over hoe je dat kunt doen.

Een optie is dan om elke dag een lunchwandeling te maken, zodat je even los komt van je werk. Je doel wordt dan “elke dag een lunchwandeling maken, om mijn energieniveau te verbeteren”. Dat is haalbaar, meetbaar en concreet. En als je jouw eigen doelen haalt, maken je hersenen ook geluksstofjes aan. Die zorgen vervolgens voor een toename van je energie en motivatie, waardoor het ook weer makkelijker wordt om je doelen te halen.

 

6. Accepteer dat niet alles meteen lukt

Gefrustreerd worden omdat je na twee dagen die lunchwandeling al niet meer hebt gemaakt? De eerste dag overgewerkt, omdat je een volle mailbox probeerde weg te werken? Laat je niet uit het veld slaan! Gedragsverandering gaat nooit zonder vallen en opstaan. Je moet inzetten op de lange termijn en zeker niet opgeven nadat het een keer niet lukt. Morgen is er weer een dag.

 

7. Maak naast je werk ook tijd voor jezelf

Als je werk wegvalt, heb je ineens veel meer tijd. Voor jezelf, vrienden, familie, gezin, hobby’s, sporten. Wat je maar wilt. Tijdens de vakantie heb je daar hopelijk volop gebruik van gemaakt. Nu je werk weer begint is het belangrijk om ook tijd voor jezelf te maken. Door dingen te doen die je leuk vindt krijg je weer nieuwe energie en inspiratie. En dat heb je juist nu hard nodig.

 

Boost je vitaliteit

Veel van onze tips zijn erop gericht om je vitaliteit een boost te geven. Dat is namelijk waar het je vaak aan ontbreekt als je weer aan het werk gaat na vakantie. De kerndimensies van vitaliteit zijn energie, motivatie en veerkracht. Drie elementen die je ontzettend goed helpen om weer in je werkritme te komen en er vol voor te gaan. Als je vitaal bent haal je veel meer uit jezelf, ben je energieker en gelukkiger.

Wil je hier graag samen met je team aan werken? Volg dan onze Workshop Vitaliteit, een Training Vitaliteit of ons Vitaliteitsprogramma. We mogen weer op locatie trainen, dus ideaal om samen te komen na de zomervakantie. Echt even tijd maken voor elkaar, de verbinding aangaan en lekkerder in je vel zitten, zodat jij en je collega’s er helemaal tegenaan kunnen de komende tijd.

Geschreven door: Charelle Kooy

Offerte aanvragen
Terug naar het blog overzicht