Herken jij de 5 pijlers van werkgeluk?

Werkgeluk zorgt ervoor dat je de beste versie van jezelf bent. Er zijn vijf pijlers die bijdragen aan jouw werkgeluk: autonomie, persoonlijke groei, relaties, vitaliteit en zingeving. Creëer een balans die jou past en haal meer uit jezelf.

 

Wat is werkgeluk?Werkgeluk

Werkgeluk, wat is dat eigenlijk? Het is meer dan simpelweg gelukkig zijn op je werk. Het draait om voldoening, zingeving, plezier en energie halen uit je werk. Een plek die je als prettig en positief ervaart.

Dat wil trouwens niet zeggen dat werk dan altijd alleen maar leuk is. Elke baan heeft saaie en onplezierige klusjes. Iedereen wordt weleens moe van een lange werkdag en belandt met hoofdpijn op de bank.

Maar als je spreekt van werkgeluk, dan zullen de positieve kanten (veel) groter zijn dan de negatieve kanten. Waardoor je op de lange termijn kunt stellen dat je energie krijgt van je werk. Dat je een gevoel van zingeving en voldoening ervaart. Dat je plezier hebt. Dat werk dus echt iets positiefs toevoegt aan je leven.

 

De 5 pijlers van werkgeluk

Uit onderzoek blijkt dat er vijf pijlers zijn die bijdragen in jouw werkgeluk:

  • Autonomie: je bent vrij in je doen en laten en hebt zeggenschap over de invulling van jouw werk. Je ervaart daardoor meer controle over je (werk)leven en je intrinsieke motivatie neemt toe.
  • Persoonlijke groei: haal meer uit jezelf en leer hoe je in je kracht kunt staan. Je voelt je gelukkiger als je jouw talenten optimaal kunt benutten en jezelf kan blijven ontwikkelen.
  • Relaties: positieve relaties en sociale steun zijn onmisbaar voor je welzijn en dragen bij aan een prettige werkomgeving. Je raakt hierdoor minder snel gestrest en bent veerkrachtiger.
  • Vitaliteit: een balans tussen een gezonde geest en een gezond lichaam, dat is waar vitaliteit om draait. Gezonde mensen zijn gelukkiger, en vice versa. Als je vitaal bent kun je optimaal presteren en ben je minder vaak ziek.
  • Zingeving: het gevoel dat je iets bijdraagt in deze wereld zal bijdragen aan je eigenwaarde en waardering voor jezelf. Ook zul je meer intrinsieke motivatie voelen als je het verschil kunt maken en doelen hebt die groter zijn dan jezelf.

Uiteindelijk draait het om een balans hierin vinden. Wat de juiste balans is verschilt per persoon. De één zal meer waarde hechten aan autonomie en iemand anders aan zingeving. Het is daarom belangrijk om te weten waar jij naar op zoek bent en wat bij je past. Dus kijk vooral eens naar bovenstaande pijlers. Weet jij waar je nog terrein kunt winnen? Focus je daarop en vergroot je werkgeluk.

 

Waarom is werkgeluk belangrijk?

Werkgeluk zorgt ervoor dat jij de beste versie van jezelf bent. Je bent onder andere productiever, efficiënter, geconcentreerder, creatiever, nieuwsgierig en ga zo maar door.

Gelukkige werknemers zullen daardoor veel meer voor elkaar krijgen en meer waarde toevoegen aan het bedrijf. Ook helpt werkgeluk tegen stress, ziekteverzuim en burn-outs, vooral als je focust op de vijf pijlers. Zet daarom in op autonomie, groei, onderlinge relaties, vitaliteit en zingeving en laat jezelf en het bedrijf floreren.

Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan hier meer over onze workshop Werkgeluk.

Geschreven door: Charelle Kooy

Offerte aanvragen
Terug naar het blog overzicht