Op zoek naar intrinsieke motivatie en geluk

Daarom doen we mee aan de loterij…

Op zoek naar intrinsieke motivatie en geluk

Begin met het einde voor ogen

Een aantal jaar geleden gaf ik een training over ‘Motivatie’ aan een groep mensen uit de kinderopvang. Ik stelde hen de vraag: Als je later oud bent en je kijkt terug op je leven, wanneer ben je dan tevreden? Wanneer is het voor jou goed geweest, wat wil je bereikt hebben, waar gaat het jou om? Die vraag komt uit het boek van Stephen Covey.

Mijn zoektocht naar geluk

Een prikkelende vraag die ik ook aan mezelf stelde. En ik wist eigenlijk al snel het antwoord erop: Ik wil graag dat mijn twee kinderen opgroeien tot gelukkige mensen. Maar wat is dat dan: gelukkig? Ik bleef erover doordenken, want ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik ben niet altijd maar gelukkig. Sterker nog, ik heb ook dingen meegemaakt die ik helemaal niet makkelijk vond. En als ik er vanuit ga dat dit ook voor mijn kinderen geldt, wat wilde ik dan voor ze? Ik ging op onderzoek uit.

Het leuke is, als je weet wat belangrijk voor je is, dan ga je het vaker zien. Zo ging ik naar een symposium over positieve psychologie en daar ontdekte ik dat er inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar geluk.

Op zoek naar intrinsieke motivatie en gelukDaarom kopen we loten

Het blijkt dat we ons geluk vaak zoeken in dingen van buitenaf, zoals geld, succes en spullen. We denken dat we daar gelukkig van worden. Daarom kopen we loten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die de hoofdprijs winnen, wel blij zijn, maar niet zo gelukkig als wij denken. En na een jaar zijn ze weer net zo gelukkig als daarvoor.

Dat is maar goed ook, want het omgekeerde is ook het geval: na een vervelende gebeurtenis kunnen veel mensen uiteindelijk weer net zo gelukkig worden als daarvoor – of soms zelfs nog meer. Dit geldt niet voor iedereen, want het heeft te maken met hóe je met die omstandigheden omgaat.

Maar wat maakt ons écht gelukkig?

Dankzij dat onderzoek weten we dat je, in plaats van een lot te kopen, beter actief aan je geluksniveau kunt werken. Dat is ook de reden dat ik mijn kinderen actief veerkracht en zelfvertrouwen mee geef, om moeilijkheden te overwinnen.

Er zijn 12 geluksstrategieën die bewezen effectief zijn (meer hierover lees je het in het boek van Sonja Lyubomirsky – De maakbaarheid van het geluk). Eén ervan is doelen najagen, maar dan wel intrinsieke doelen, dus die voor jouzelf van belang zijn. Daarom was die vraag van Stephen Covey ook zo mooi.

Workshop over (werk) geluk

Voor mijzelf heeft hij een enorm effect gehad. Nadat ik al die interessante dingen over geluk gelezen had, wilde ik die graag met andere mensen delen (behulpzaam zijn is een andere geluksstrategie). Ik heb een workshop over (werk) geluk ontwikkeld en tot mijn grote verrassing is hier veel vraag naar vanuit organisaties. Maar misschien is het ook wel niet zó vreemd, dat andere mensen ook geluk nastreven. Bekijk de workshop hier.

En nu jij…

En hoe is dat voor jou? Als jij later terugkijkt op je leven, wanneer ben je dan tevreden? Wanneer is het voor jou goed geweest?

Geschreven door onze vaste trainer: Martine Voskuil

Offerte aanvragen
Terug naar het blog overzicht