Waarom overkomt mij dat steeds?

7 tips om zelf de leiding over je leven te nemen

Je eigen leven leiden zoals jij dat wilt. Het klinkt zo logisch en toch doen we vaak het tegenovergestelde. Negen van de tien keer laten we onze omgeving bepalen hoe onze dag eruit ziet, wat we ergens van vinden en zelfs waar we naar toe op vakantie gaan.

Doordat we vaak niet de tijd nemen om stil te staan bij wat we zelf willen en belangrijk vinden, gebeuren er dingen waar we geen invloed op lijken te hebben. ‘Waarom overkomt mij dat steeds?’. Grote kans dat je je dat afvroeg toen je voor de derde keer op rij ontslagen werd, of toen je weer niet werd gevraagd voor die promotie. Het kan ook zijn dat jij steeds degene bent die de acties oppakt naar aanleiding van jullie teamvergadering, of dat jij steeds een grote mond krijgt van je collega’s of klanten.

Hoe komt dat toch? De volgende 7 tips zullen je helpen om zelf de leiding over je leven te nemen. Na ongeveer 4 minuten leestijd zeg je: ‘Oh…. daarom overkomt mij dat steeds!’

Waarom overkomt mij dat steeds?

 

Tip 1: Jouw kwaliteiten up-to-date houden

Ken je jouw kwaliteiten? Wist je dat je jouw kwaliteiten verder kunt ontwikkelen of dat de eigenschappen die jaren geleden uit je persoonlijkheidstest kwamen, inmiddels plaats hebben gemaakt voor andere kwaliteiten. Kwaliteiten zijn als olie voor de motor. Het is goed om af en toe te meten of ze nog vers zijn en je ze nog voldoende inzet.

Als je werk doet waarbij je jouw kwaliteiten niet optimaal benut, kun je je uitgeblust voelen of het gevoel hebben dat je niets waardevols bijdraagt. Kwaliteiten zeggen iets over jouw natuurlijke kracht. Over jouw unieke bijdrage aan de wereld. Doordat je bewust bent van waar je goed in bent kun je doen waar je energie van krijgt en je leven de richting geven die het beste bij je past.

Tip 2: Jouw kernwaarden onderzoeken

Kernwaarden zijn onderwerpen die jij erg belangrijk vindt en voorop stelt. Bijvoorbeeld vrijheid, eerlijkheid, gelijkheid, verbinding of succes. Het zijn fundamentele waarden die voor een groot gedeelte je gedachten en gedrag sturen. Veel van deze kernwaarden hebben we overgenomen uit ons systeem van herkomst. Als er door jouw verzorgers veel nadruk werd gelegd op de kwaliteit van je schoolwerk, is de kans groot dat je ofwel kwaliteit erg belangrijk bent blijven vinden, ofwel precies het tegenovergestelde voorop hebt gesteld. Hoe dan ook, wil je de leiding nemen over je eigen leven, is het goed om te onderzoeken wat voor jou (niet voor je familie, vrienden, werkgever) belangrijk is.

Tip 3: Persoonlijke missiestatement

Persoonlijk leiderschap vraagt om een duidelijk beeld van jouw missie en je doel. Wat wil je bijdragen? Waar ligt je passie? Wanneer je antwoord kan geven op deze vragen is het makkelijker om je koers te bepalen. Het is opmerkelijk dat veel bedrijven een duidelijke visie en missie hebben, en dat dit bij veel mensen privé ontbreekt.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die hun missie hebben gevonden en deze met heel hun hart volgen, meer succesvol zijn dan mensen die geld of status gedreven zijn. Jouw missie zorgt dus niet alleen voor richting in je leven, het kan er ook nog eens voor zorgen dat je doet waar je lol in hebt en met weinig energie veel bereikt. Klinkt goed toch?!

Tip 4: Beperkende overtuigingen

Merk je dat jou steeds hetzelfde overkomt? Grote kans dat dit komt omdat je oude overtuigingen hebt over jezelf, anderen en hoe de wereld in elkaar zit. Sommige overtuigingen zijn helpend: ze vertellen je dat je de uitdaging aan kan, dat je goed bent zoals je nu bent of dat je slim genoeg bent voor die baan. Helaas beperken de meeste van onze overtuigingen ons juist.

Als je ontslagen wordt of gepasseerd wordt bij een promotie kan het zomaar zijn dat je diep van binnen gelooft dat je die baan niet verdient. Dat je niet goed genoeg bent om succes te hebben of dat je het werk niet aan kan. Deze beperkende overtuiging kan heel veel invloed hebben op je leven, terwijl je je niet eens bewust bent van het bestaan. Het is dus zaak om je beperkende overtuigingen op te sporen en om te buigen naar helpende overtuigingen. Een hele klus, maar als je de leiding over je leven wilt nemen is deze bewustwording een belangrijke stap.

Tip 5: Verantwoordelijkheid nemen voor je keuze

Bij de leiding nemen over je leven hoort ook dat je verantwoordelijkheid neemt. Heb je het idee dat jij steeds slachtoffer bent van de situatie, dat jij steeds het pispaaltje bent of degene die de problemen moet oplossen? Onderzoek dan eens de keuzes die jij hierin maakt. Hoe stel je je op? Welke reactie veroorzaakt jouw gedrag bij anderen? Spreek je wel uit wat jou wensen zijn? Niets doen en het laten gebeuren is ook een keuze.

Neem verantwoordelijkheid voor je keuzes. Of ze nu prettig uitwerken of niet. Alleen als je durft te kijken naar je eigen aandeel kun je dingen veranderen. Je kunt een ander niet veranderen, alleen jezelf. Een cliché, maar daardoor niet minder waar.

Tip 6: Focus op het positieve

Als je zelf leidinggevende bent of als je een leidinggevende hebt, weet je dat leidinggeven niet altijd gemakkelijk is. Het heeft veel uitdagingen maar ook kansen. Je kunt echt het verschil maken. Het grote verschil zit hem in de aanpak. Focus je op fouten of op wat er wel goed gaat?

Zelf de leiding nemen over je leven, oftewel: persoonlijk leiderschap, vraagt dat je focust op het positieve. Natuurlijk als iets niet lekker loopt moet je bijsturen, maar de grote uitdaging is dat je als leidinggevende van jezelf, jezelf genoeg aanmoedigt en prijst voor wat je doet. Wees dankbaar voor alles wat je hebt en doet. Dankbaarheid is een hele krachtige energie waar je bergen mee kunt verzetten.

Tip 7: Neem zelf het roer in handen

Laat een ander niet bepalen wat je wel of niet moet doen. Geef ook niet onbewust je omgeving of de situatie de leiding over je leven. Jij bent de baas over je eigen leven. Jij weet wat goed voor je is. Natuurlijk, adviezen zijn welkom maar het is aan jou om jezelf serieus te nemen en keuzes te maken die jou versterken. Dit vraagt onderzoek en oefening. De eerste paar tips in dit artikel gaan niet voor niets over zelfonderzoek. Het is een constant proces, je bewustzijn vergroten. Maar het is het waard. Alleen jij kan bepalen hoe je je leven leidt. Zit je achterin de bus of neem je zelf het stuur in handen?

Geschreven door: Susanne Amoraal

Offerte aanvragen
Terug naar het blog overzicht