Teambuilding op afstand en op locatie, wat is er nu mogelijk?

Het is alweer een jaar geleden dat we begonnen met thuiswerken. Teams hebben zich massaal aangepast en werken online keihard door. Maar na een jaar zie je ook dat er uitdagingen zitten aan het thuiswerken. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor verbinding met je collega’s? Hoe benut je de kwaliteiten in het team als je online werkt? En hebben jullie nog wel de gezamenlijke doelen voor ogen? Het is daarom nú tijd om te focussen op teambuilding. Dat kan namelijk ook gewoon online of op locatie met minimaal 1.5 meter afstand. Met behulp van teambuilding versterk je het team en zorg je voor meer werkplezier, betere samenwerking en effectieve communicatie. In deze blog lees je wat er nu mogelijk is voor teambuilding op afstand en op locatie.

 

Waarom teambuilding belangrijk is

teambuilding op afstand

Teambuilding activiteiten zijn gericht op het verbeteren van de sfeer, samenwerking en communicatie in een team. Het zorgt voor een positieve boost, wat weer een gunstig effect heeft op de werkprestaties. Als mensen zich op hun plek voelen in het team en het naar hun zin hebben, dan zullen ze ook beter (samen)werken. Een win-win situatie dus. Teambuilding zorgt onder andere voor:

  • Een positieve werksfeer
  • Het verbeteren van de samenwerking en communicatie
  • Het loslaten van werk en tijd maken voor elkaar
  • Het versterken van onderlinge relaties
  • Toegenomen vertrouwen in elkaar
  • Meer creativiteit, werkplezier en verbondenheid
  • Het doorbreken van patronen
  • Het ontdekken van de kwaliteiten in het team

Teambuilding is noodzakelijk om als team effectief te functioneren. Je moet elkaar kennen en kunnen vertrouwen om goed samen te werken.

 

Het is tijd voor teambuilding

Voordat corona ons werkleven verplaatste naar de online wereld, vonden de meeste teambuilding activiteiten op locatie plaats. En hoewel we ons massaal hebben aangepast aan thuiswerken, lijken veel bedrijven teambuilding nog even uit te stellen tot we weer in grote groepen bij elkaar mogen komen.

Maar teambuilding is ook heel goed mogelijk online of op locatie in kleinere groepen en op 1.5 meter afstand. Sterker nog, het is zelfs nodig om nu te doen. Teams werken gewoon door. Veel mensen zitten de hele dag alleen in hun thuiskantoor en hun behoefte aan onderlinge verbondenheid is groter dan ooit. Waarom wachten als het nu noodzakelijk is?

 

De mogelijkheden nu voor teambuilding op afstand en op locatie

De essentie van teambuilding is tijd maken voor elkaar. Niet om het over werk te hebben, maar over elkaar. Wat speelt er in je leven? Waar ben je dol op? Wat kun je goed, en wat niet? Tijdens informele bezigheden komen zulke onderwerpen al snel boven water. We zetten de huidige mogelijkheden voor teambuilding op afstand en op locatie voor je op een rij.

 

1. Organiseer een online teambuilding spel of activiteit

Met online activiteiten kun je alle kanten op en daarom zijn ze ideaal voor teambuilding op afstand. Organiseer bijvoorbeeld een uitdagende pubquiz, ga helemaal los tijdens de bingo-vrijmibo, werk samen in een online escaperoom of ontdek wat je collega’s over je denken in Ranking the Colleagues.

Zorg ook voor wat leuke prijzen, zoals een compleet verzorgde werklunch die thuis wordt bezorgd. Plezier en ontspanning gegarandeerd.

 

2. Creëer informele online momenten

Onze online meetings zijn efficiënt. Geen praatje over het weer, maar to-the-point en zakelijk. Dat is soms handig, maar op de lange termijn ontbreekt er iets. Iets ontastbaars dat er op kantoor vaak wel was.

Dat zijn de momenten voor en na de vergadering. En het grapje dat tussendoor gemaakt kon worden. Er waren momenten waarop je samen was met je collega’s en gewoon even vroeg hoe het ging. Of dat je zag dat er iets speelde en je daarnaar vroeg.

Het is de kunst om die momenten online ook te creëren. Ze zijn er niet meer vanzelfsprekend voor en na een vergadering, maar je kunt ze wel organiseren. Plan bijpraatmomenten in met je collega’s. Of maak een virtuele koffieautomaat, waar je alles wat niet over werk gaat kan delen (via Slack bijvoorbeeld). Het maakt uiteindelijk niet zoveel uit hoe je het doet, als je het maar doet.

 

3. Ga ‘met elkaar’ wandelen

Een andere vorm om even een pauze in te lassen en aandacht te hebben voor elkaar, is door te gaan wandelen. Je kunt één-op-één afspreken met collega’s die in de buurt wonen om een stukje te wandelen op 1.5 meter afstand. Of plan bijvoorbeeld een virtuele lunchwandeling in, zodat iedereen even buiten de deur komt en je lekker kunt kletsen. Download ook de Ommetje-app voor een heuse wandelcompetitie met je collega’s. Je kunt in ieder geval niet meer zeggen dat je geen tijd hebt om naar buiten te gaan!

 

4. Volg een workshop teambuilding

Wil je liever echt de diepte in? Erachter komen hoe de onderlinge relaties in het team liggen? Wie welke drijfveren, ambities en kwaliteiten heeft? En hoe je daar optimaal gebruik van kunt maken? Dan is een workshop teambuilding wat voor jou. Uiteraard kan dit online, maar het mag ook op locatie met een maximum groepsgrootte van 20 personen en op gepaste afstand. Lees hier meer over deze workshop en wat het je oplevert.

Geschreven door: Charelle Kooy

Offerte aanvragen
Terug naar het blog overzicht