Wat heb ik dit vaak gehoord, wanneer ik vertel wat voor werk ik doe. ,,Oh klinkt super dat creatief denken, maar wij hebben er geen ruimte voor. Al kan ik me wel voorstellen dat het belangrijk is’’. Natuurlijk, het is super belangrijk en ik weet zeker dat ook jij daar ruimte voor hebt. Ik vertel je graag waarom.
Ben jij de baas van jouw agenda of is jouw agenda de baas? Denk daar maar eens over na. Jij bent toch degene die aan het roer staat? Jij weet toch waar je goed op gedijt en waarop niet? Waarom laat je je dan zo leiden door gewoontes die zijn ingesleten? Een afspraak is een afspraak. Beloofd is beloofd. Natuurlijk is het handig dat als je iets afspreekt, dit ook nakomt. Aan de andere kant zou je het ook anders kunnen invliegen.
Hoe zorg je ervoor dat je ruimte hebt voor creativiteit? Wanneer heb jij het meeste ruimte en lucht in je hoofd? Is dat in de ochtend, tijdens de lunch of juist aan het einde van de dag als het stil is op kantoor? Of buiten kantoor, kantoortijden of werk-gerelateerde activiteiten. Blok die tijd voor jezelf! Want wanneer je ontspannen bent, ben je het meest creatief. En kost het je dus minder moeite om uit je comfortzone te komen. Enorm belangrijk als je het eens anders dan anders wilt doen.
Staat je agenda wel bol van de afspraken? Probeer die afspraken dan eens anders aan te pakken. Tijdens de lunch een ommetje maken bijvoorbeeld. Of samen lunchen met je afspraak? In de ochtend de rust opzoeken om plannen uit te werken? Lekkere muziek opzetten tijdens een gesprek? Ideeën uittekenen in plaats van alles opschrijven? Kortom het zijn manieren die voorkomen dat je geen tijd hebt of maakt voor creativiteit.
De grootste misvatting is dat je EXTRA tijd nodig hebt als je creatief wilt denken. Nonsens. Een uur vergaderen of een uur brainstormen duurt even lang. Wát je in die tijd doet is natuurlijk wel van belang. Stop met discussiëren! Men is geneigd om zijn standpunt uit te gaan leggen. En wat bereik je daarmee? Je weet van elkaar hoe diegene erin staat en wat zijn standpunt is. Alleen als je echt luistert natuurlijk. Een uur creatief denken levert je vaak meer nieuwe ingevingen op, dan suf vergaderen. Je start met een duidelijk punt. Je bedenkt bijzonder gave ideeën. En je gaat samen op onderzoek hoe die ideeën in de realiteit zouden uitpakken. Uiteindelijk heb je een concreet plan om samen mee aan de slag te gaan.
Alles dan maar afschaffen? Nee natuurlijk niet. Voor praktische zaken waarbij geen nieuwe inzichten gebracht hoeven te worden, voldoet het prima. Mijn tip: probeer ook deze momenten wel eens anders in te steken.
Als leidinggevende is het jouw taak om iedereen uit te dagen om zijn of haar unieke bijdrage te laten zien. Dit betekent ook dat je te maken kan krijgen met eigenschappen die je zelf eigenlijk irritant vindt of onderlinge conflicten. Niet persé gemakkelijk, maar de moeite waard: Voldoende frictie brengt je team naar een hoger niveau. Onderzoek eens (samen met je team) welke eigenschappen en vaardigheden er nu nog missen en nodig zijn om te groeien of zelfs te excelleren.
Oké, nu weet je de theorie. Maar hoe pak je het in de praktijk aan? Belangrijk, je weet dat je patronen gaat doorbreken. En wanneer je deze doorbreekt, denk je al creatief. Zo simpel. Een concreet voorbeeld. Je vindt de vergaderingen zonde van je tijd. Er komt weinig nieuws uit voort, dezelfde mensen zijn aan het woord en er komt weinig nieuws naar voren. Jij bedenkt wat je wel zou willen. Meer energie en meer initiatief vanuit anderen. Je komt tot het idee om staand te vergaderen. Zo simpel kan creatief denken zijn.
Fijn hè, dat je overal over mag nadenken en meedenken? Dat is toch wel hoe we ons leven hebben vorm gegeven. Hou jij het bij denken alleen? Dat is een gemiste kans. We kunnen denken en denken tot we een ons wegen. Uiteindelijk moet er toch iets gebeuren met die gedachten. Kom in ACTIE. Die actie is handig bij het logisch denken én bij het creatief denken. Gaaf hoor als jij een creatief brein hebt, maar wat als je deze ideeën niet deelt? Wat als anderen er niet op mogen voortborduren? En wat nou als je niet zo creatief bent? Gelukkig kan je jouw creativiteit oproepen. Hoe?
Zoals je leest heb ik een tipje van de sluier opgelicht. Wie weet kan je hier al mee uit de voeten. Vind je het toch lastig om toe te passen? Ik kom jou en jouw team graag verder helpen. Neem dan contact op met ZakelijkeTrainer.nl voor een vrijblijvend en persoonlijk advies.
Geschreven door onze trainer Marieke Franken
Laat hieronder een bericht achter of bel ons op 085 – 06 08 940. Je ontvangt binnen 1 werkdag een reactie van ons!