Online training geven, hoe doe je dat?

Onze trainer Martine Voskuil geeft veel online workshops en trainingen. Wij hebben gemerkt dat ze als geen ander weet hoe ze – ook online – het publiek betrokken houdt. Daarom vroegen we aan haar de drie belangrijkste tips om een goede online training te geven. Ze zegt: “Ik vind online training geven makkelijker en leuker dan ik had gedacht. Door te doen en te ervaren heb ik er het volgende over ontdekt. Ik deel graag drie tips om een effectieve, inspirerende en leerzame online training te geven, waar iedereen van geniet.”

 

1. Er is meer mogelijk dan je denktOnline training geven

Toen ik begon met online training geven, dacht ik dat ik erg beperkt was in de mogelijkheden om bijvoorbeeld oefeningen te doen. Maar het kon even niet anders, want al mijn ‘gewone’ trainingen waren geannuleerd. En toen merkte ik dat er online heel veel mogelijkheden zijn, met een beetje creatief denken. Bijna alles wat ik als trainer met een groep wilde doen kon ook met het geven van een online training. Alleen net een beetje anders dan anders.

Bijvoorbeeld, als introductie in een gewone training Werkgeluk doe ik vaak een stoelendansoefening. Een deelnemer zegt waar hij of zij gelukkig van wordt, en iedereen voor wie dat ook geldt verplaatst van stoel. Voor de online versie heb ik bedacht dat de deelnemers ‘IK’ op een blaadje schrijven. Als iets genoemd wordt dat ook voor hen geldt, steken zij hun bordje omhoog. De oefening is net iets anders, maar de kern blijft behouden en de wat speelse vorm ook.

Wat ik trouwens ook heb gemerkt: ik bleek gewoon te kunnen leunen op mijn trainerservaring. Veel van wat je doet (een programma voorbereiden, luisteren naar de deelnemers, interventies doen), blijft gewoon hetzelfde.

 

2. Doe veel oefeningen tijdens een online training

Zelf volg ik een online training, waardoor ik regelmatig in de positie van deelnemer zit. Dat is heel leerzaam. Want waar ik als trainer graag veel wil delen, merk ik als deelnemer dat less echt more is. En hoe fijn het is om oefeningen te doen. Dat doe ik met een online training geven dus ook.

In Zoom gaat dat heel makkelijk. Zelf heb ik hiervoor een Pro abonnement aangeschaft. Daarmee kun je langere meetings organiseren. Ook is het mogelijk om breakout rooms te creëren, waarin deelnemers in groepjes samen aan de slag kunnen. Als trainer kom je langs in de kamers en luister je even mee. En, dat is zelfs een voordeel van een online training geven, jíj bepaalt wanneer de breakout rooms sluiten. Dan komt iedereen vanzelf weer in de hoofdmeeting terecht.

 

3. Maak van je online training een fijn contactmoment

Ik zorg er juist in deze tijd voor dat de online trainingen een fijn moment zijn. Dat start al bij de uitnodigingsmail. Hierin vraag ik mensen om iets te drinken te pakken en kondig ik de training aan als een moment van aandacht voor henzelf.

Met het thuiswerken valt een energiebron in werk weg: contact met collega’s. Veel mensen missen dat en een online training is een perfecte gelegenheid om weer dat contact met collega’s op te zoeken. Ik zorg dus dat er voldoende tijd is voor gezelligheid. Er wordt veel gelachen, maar er is ook op een dieper niveau contact. Daarnaast zorgen pauzes, energizers, muziek en mindfulness oefeningen ervoor dat de training een fijn moment is. Iets waar volgens mij iedereen juist nu behoefte aan heeft.

 

Ben je benieuwd naar de online trainingen van Zakelijke Trainer? Bekijk ons aanbod hier.

Geschreven door: Martine Voskuil

Offerte aanvragen
Terug naar het blog overzicht