Laat de controle los!

En je ontvangt er iets onbetaalbaars voor terug: Inzicht

Ja echt, een inzicht is onbetaalbaar! Of het nu een confronterend of prettig gevoel oplevert, als er eenmaal een inzicht is, gaat dat niet meer weg. Je kan het nooit meer niet meer weten. Je kunt wel kiezen of je er iets mee doet of niet…

Laat de controle los!Rake inzichten opdoen

Vaak ontvangen we een inzicht als we ergens door geraakt worden. Als een deelnemer tijdens een oefening in onze training bijvoorbeeld ontdekt waarom zijn collega steeds geïrriteerd reageert als hij iets voorstelt. Of als een consultant ziet wat er gebeurt in de interactie tussen twee directieleden waardoor conflicten escaleren. Maar je kan ook een inzicht krijgen door te reflecteren op je eigen manier van denken of handelen als je een (communicatie) model ziet of een persoonlijkheidstest hebt gedaan.

Bewustzijn vergroten

Het woord inzicht impliceert dat het gaat over je visuele waarneming maar inzicht gaat ook, of misschien wel vooral, over ervaren. Over luisteren naar je gevoel en de wijsheid van je onbewuste. Hiervoor is het nodig dat je de signalen van je lijf serieus neemt. Je hoeft het niet te interpreteren, alleen al door het op te merken vergroot je je bewustzijn.

Ratio werkt statisch

Maar waarnemen wat je voelt is zeker in het bedrijfsleven niet de norm. Daar werken vooral met onze ratio. Zolang we de dingen kunnen verklaren of berekenen durven we erop te vertrouwen. ‘Ik denk dus ik ben’ zei Descartes eeuwen geleden maar inmiddels zijn we erover uit dat er nog zoveel meer is. Sterker nog, ons denken bepaalt misschien wel een heel groot deel van onze emoties en gedragingen, maar dat maakt nog niet dat ons denken almachtig is en het altijd bij het juiste eind heeft. Het is vaak statisch. We zetten het vast. We maken plannen voor de komende jaren en zijn verrast dat het anders loopt als dat we hadden gedacht. Het werkt niet meer. Er is iets anders nodig om om te gaan met de complexiteit en snelheid om ons heen.

Aanvoelend vermogen aanspreken

Nieuwe manieren om te organiseren doen niet voor niets een beroep op het aanvoelend vermogen van mensen. ‘Sense and response’ zoals het ook wel genoemd wordt in het boek van Laloux: Reinventing Organizations. Er is een dieper weten. Je kent het misschien wel: dat gevoel wat je hebt als je een kamer binnenloopt. Of dat je achteraf beseft dat je het eigenlijk al wel doorhad dat er iets niet klopte. Door meer ruimte te geven aan stilte, aan spanningen die je ervaart en aan verbinding met jezelf en anderen komen de inzichten vanzelf. Je stelt jezelf als het ware open voor wat er wil gebeuren.

Hoe dan?

Klinkt lekker vaag als je dit met je hoofd wil begrijpen, het is een kwestie van ervaren. Meditatie is hier een uitstekend middel voor. Maar ook wandelen in de natuur of zwemmen in de zee werkt goed. De kunst is om voorbij je denken te gaan. Voorbij je behoefte aan controle of je gelijk willen hebben. Een nieuwsgierige houding kan verrassend veel inzichten opleveren. Inzichten die je leven, jullie team, jullie organisatie en zelfs de wereld kunnen verrijken. Veel plezier!

Offerte aanvragen
Terug naar het blog overzicht