Wat is authentiek leven? En hoe doe je dat? Eigenaar Susanne Amoraal interviewt trainer Forien van den Belt over authenticiteit en onvoorwaardelijk jezelf durven zijn.
Forien: “Het belangrijkste is dat je vanuit jezelf leeft. Vanuit je hart leeft. Dat klinkt heel mooi, maar er zijn niet heel veel mensen die dat kunnen of zich eigen hebben gemaakt. Heel veel mensen leven namelijk op hun verstand. En dat weet ik, want dat heb ik zelf ook heel lang gedaan. Dingen doen, omdat je denkt dat het zo hoort. Dat andere mensen vinden dat je bepaalde dingen op een bepaalde manier doet, dus doe je het zo. En eigenlijk ben je dan vooral bezig met wat de buitenwereld vindt, in plaats van wat je van binnen voelt. Maar wat vind jíj belangrijk in het leven? Wat is er authentiek aan jou? En welke kant wil je op?”
Forien: “Jazeker. Het is zo’n platgeslagen zin. Je moet leven vanuit je hart. Je moet je hart volgen. Maar dat is ontzettend waar. De mensen die dat doen die voelen dat ook. Dat zie je ook aan mensen. Iedereen kent mensen die vanuit hun hart leven. En de mensen die op hun verstand leven draaien een beetje de dingen af. Zij gaan gewoon naar werk omdat het zo hoort, omdat ze dat nou eenmaal gewend zijn. Ze hebben vaak lijstjes van de dingen die ze moeten doen. Zo kun je dagen, weken, maanden, jaren vullen. En dan kijk je terug: en dan denk je, wat heb ik gedaan met mijn leven? Maar het gaat om: wat voel je? Waar wil je naartoe? Wat vind je belangrijk?”
Forien: “Ja. En eerst al de realisatie dat je die vragen kunt stellen.”
Forien: “Dat is best een heel proces. Dat merk ik vaak in het werk dat ik doe. En ook voor mezelf is dat een heel proces geweest. Want je weet niet wat je niet weet. Je doet dingen die je hebt aangeleerd en meegekregen. Tot je voelt dat er iets wringt. Een soort van onbeduidend, unheimisch gevoel, zeg maar. En soms weet je wel heel diep van binnen wat je eigenlijk wilt. Maar al die stemmetjes die dan zeggen ‘nee dat kan niet, dat hoort niet’ hebben vaak de overhand. Dat is dan wat ze zeggen: luister naar je eigen stem. Dat klinkt misschien een beetje zweverig. Maar dat is dit. Durf te voelen wat je voelt. En durf te luisteren naar je eigen stem.”
Forien: “Burn-out heeft verschillende oorzaken. Een burn-out is dat je leegloopt op iets wat je niet hebt. Dat kan fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel zijn. Zoals zingeving. En bij een burn-out ben je vaak dingen aan het doen waarvan je de waarde niet inziet, die je niet voelt, maar die wel verwacht worden. Van hard werken krijg je geen burn-out. Wel van alle randzaken die je niet belangrijk vindt, maar wel moeten gebeuren. Als daar de nadruk op komt, als je daar heel veel tijd aan kwijt bent, onevenredig soms, dan loop je letterlijk leeg. Het komt niet van binnenuit. Het is van buitenaf opgelegd en dat probeer je van binnenuit te geven. En op een gegeven moment is dat op.”
Forien: “Loesje zegt; ‘er zijn al genoeg anderen, wees gewoon jezelf’. Dat is wel echt waar. En dan komen we meteen op een belangrijk punt, want wie ben je dan zelf? Wie weet dat? Wie ben je nou? Wie ben je zonder allerlei rollen? En stickers en labels die je met je meeneemt?”
Forien: “Zeker. Bijvoorbeeld een rol van moeder. Als je een bepaald beeld hebt van een moeder, dan ga je daarnaar leven. Je denkt: ‘zo zal het wel horen’. Dat gaat onbewust. Maar dat ga je dan doen. Of als werknemer. Dat je dan denkt ‘een goede collega is vriendelijk en zo ben ik dus’. En soms kan je je naast al die rollen ook identificeren met bepaalde emoties. Bijvoorbeeld boosheid. Veel mensen zeggen: ‘ik ben boos’. Dat betekent dus dat je helemaal boos bent. Maar dat klopt niet helemaal, want je voelt boosheid. En soms komt dat met elkaar in conflict. Je wilt een goede werknemer of collega zijn, en je voelt boosheid of je bent boos, dan krijg je een conflict. Hoe moet je dat dan doen? Moet je dan vriendelijk blijven? Je kunt die boosheid niet laten zien. Dat is een innerlijk conflict. En je bent authentiek als je opmerkt dat je boosheid ervaart, dat je dat de ruimte geeft, en op een professionele manier uit. Boosheid is een emotie die we nodig hebben om een grens aan te geven. En dat kun je prima doen als vriendelijke collega of werknemer. Maar dat moet je wel leren. Bijna niemand in deze maatschappij leert om met boosheid om te gaan. En daar lopen best wat mensen tegenaan, denk ik.”
Forien: “Ja, en past het bij mij? Er is niks mis mee om bepaalde rollen te leven. Soms past het niet helemaal authentiek bij je, maar doe je toch bepaalde dingen omdat de baas het vraagt. En dat is ook helemaal niet erg. Maar als dat teveel wordt, dan komt er een gevarenzone. Je kunt het wel even doen, maar niet te lang. Dan ga je leeglopen.”
Forien: “Ja, nou niet iedereen. Sommige mensen hebben dat van nature. Dat kan ik soms wel benijden. Die mensen die helemaal met zichzelf zijn. Ik heb er hard voor moeten werken. Om te voelen wie ik ben, om te weten wie ik ben. Maar het is zó de moeite waard. Omdat je dan weet wat je intrinsieke waarden zijn, waar je naartoe wilt, wat ík belangrijk vind. In plaats van denken waaraan ik moet voldoen.”
Forien: “Ik word er gewoon blij en enthousiast van dat ik kan doen wat ik belangrijk vind. De realisatie dat je zelf de regie hebt. Dat je zelf altijd een keuze kunt maken. Je kan niet kiezen wat je overkomt. Daar heb je geen keuze in. Maar wel wat je er vervolgens mee doet. Maar dat leren we niet. De meeste mensen leren dat niet in de opvoeding of op school. En dat is wel belangrijk om in de 21ste eeuw goed te kunnen functioneren.”
Forien: “Zo is het.”
Laat hieronder een bericht achter of bel ons op 085 – 06 08 940. Je ontvangt binnen 1 werkdag een reactie van ons!